Greenpaper

Circulair bouwen na corona

5 Dec 2023

7 strategieën om vanaf vandaag van circulair bouwen de standaard te maken

Corona gaf ons de tijd om goed te kijken naar de spelregels die op dit moment voor de bouw gelden. De tijd om de spelregels zodanig te veranderen dat circulair bouwen normaal wordt. Hoog tijd, want de bouw is de sector waar de meeste afval wordt geproduceerd, de bijdrage aan de CO2-uitstoot enorm is en de fijnstof direct invloed heeft om de menselijke gezondheid. Cirkelstad is met een tiental interviews en meerdere gesprekken met het ‘Samen Versnellen’ consortium op zoek gegaan naar de juiste spelregels om circulair bouwen van de grond te krijgen. Maar wat bleek… er zijn geen nieuwe spelregels nodig. Er staat niets in de weg om van circulair bouwen het nieuwe normaal te maken.

Maar hoe dan? Er moet een structurele vraag naar circulaire producten en diensten komen. Daar kunnen grote opdrachtgevers vandaag al mee beginnen. Aan de ene kant door het goede gesprek te voeren, daar ligt ook een verantwoordelijkheid bij de opdrachtnemers. Aan de andere kant door ‘circulair aan te besteden’. Gewoon doen dus en niet bang te zijn dat het mis gaat. Het is nieuw, dus we zullen met elkaar nog veel moeten leren. Maar we moeten wel echt beginnen. Circulair hoeft helemaal niet duurder te zijn en ook niet ingewikkeld.

In het Green paper staan 7 strategieën waar je gewoon mee kunt beginnen. Op deze pagina geven we de komende maanden handen en voeten aan deze 7 strategieën met onze partners. Wil je nu al doorpakken? Dan is onze pop-up planbeoordeling of circulaire audit misschien interessant. Je kunt in elk geval op de hoogte blijven van de ontwikkelingen via het stadsblad of gewoon contact opnemen via info@cirkelstad.nl. We helpen je graag verder met je circulaire ambities.

De belangrijkste punten