De bouwsector gebruikt bijna de helft van de Nederlandse materiaalvraag en is verantwoordelijk voor meer dan 10% van de nationale CO2-uitstoot. Ons antwoord? Nederland circulair in 2050! Sterker nog, daar is het huidige rijksbeleid op gericht: om de aarde niet langer uit te putten voorbij planetaire grenzen. Een duidelijk doel met aanpak op het gebied van gebouwen, gebieden en infrastructuur.
“Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Bouwen op een wijze die economisch verantwoord is en bijdraagt aan het welzijn van mens en dier. Hier en daar, nu en later.” [Bron: Transitieteam Circulaire Bouweconomie]
In de circulaire economie kunnen we ook veel leren van de natuur. Benieuwd? Scroll dan op de volgende website naar beneden tot ‘Learn about the circular economy through a game!’ en speel mee (let op: Engelstalig).
Als je net kennismaakt met de complexe wereld van de circulaire bouw, is het niet gek dat je vragen hebt. In de tool ‘Circulair bouwen’ proberen we je in 1 dag kennis te laten te maken met concepten rondom de circulaire bouw en Cirkelstad door verschillende begrippen uit te leggen en vragen te beantwoorden.
Met verschillende artikelen, filmpjes, podcasts en webpagina’s proberen we de circulaire bouwwereld begrijpelijk en inzichtelijk te maken. De bronnen die wij voor je hebben uitgekozen duren allemaal bij elkaar ongeveer één werkdag (circa 7 uur).
Het belooft een informatieve, gevarieerde en interessante dag te worden. Klik hier om aan de slag te gaan!