Publication

GPR Gebouw

16 Apr 2024

Doel

Het doel van GPR Gebouw is de integrale duurzaamheid van nieuwe en bestaande gebouwen meetbaar en bespreekbaar te maken in iedere procesfase: beleid, ontwerp, realisatie en renovatie. 
Duurzaamheid is in GPR-software zichtbaar in vijf thema’s met 17 subthema ’s met resultaten op een prestatieschaal van 1 tot 10. Ook proceskwaliteit is een onderwerp met concrete handvatten per thema en overkoepelend:

  • Energie: met actuele normen als basis (NTA8800) geeft dit thema inzicht in de energieprestatie, gebruik duurzame energie, CO2-emissie en TOjuli (oververhitting).
  • Milieu: Bestaande gebouwen renoveren of juist slopen beperkt schadelijke emissies en uitputting van grondstoffen. In GPR Gebouw is de MPG (milieubelasting van gebouwen) voor zowel nieuwbouw als ingrepen in bestaande gebouwen te berekenen. Met de MEPG (voorheen DPG) is de prestatie van energie en materialen te optimaliseren, ook op CO2 (Paris Proof) en andere HNN-criteria. Andere onderwerpen in dit thema zijn water (kwantiteit en kwaliteit), ruimtegebruik en natuurinclusiviteit. 
  • Gezondheid: Doel van dit thema is realisatie van gebouwen met een gezond binnenklimaat. Denk aan voldoende frisse lucht, comfortabele ventilatie en voldoende daglicht en beperken van geluidsoverlast. De opzet van de keuzelijsten in GPR Gebouw geeft de gebruiker suggesties hoe het beter kan.
  • Gebruikskwaliteit: GPR Gebouw laat zien hoe een gebouw of ontwerp voldoet aan praktische eisen en wensen van gebruikers, variërend van de toegankelijkheid voor minder validen tot sociale veiligheid in de directe omgeving.
  • Toekomstwaarde: Bij een goede prestatie op dit thema heeft een gebouw de juiste kwaliteiten om lang mee te kunnen. Zo’n gebouw is flexibel zonder hoge kosten of veel materiaalverspilling aan te passen aan veranderende gebruikerseisen of wet- en regelgeving. Een hoge basiskwaliteit, klimaatadaptieve maatregelen en de belevingswaarde van gebouw en omgeving zijn andere criteria.


Op basis van de uitkomsten van een GPR Gebouwberekening kan een gebouweigenaar gericht duurzaamheidsmaatregelen kiezen en het effect op de score daarvan direct zien.

 

Benodigdheden

  • Ontwerp- of gebouwgegevens
  • Energieberekening
  • Motivatie om duurzaam te (ver)bouwen

 

Welke stappen moet ik doorlopen?

  1. Een nieuw project en gebouw toevoegen via het platform van GPR-gebouw: selecteer een gebouw categorie, een gebruiksfunctie en een referentietype; vul de gebouwgegevens in. 
  2. Een berekening aanmaken: Het overnemen van gegevens uit een referentiegebouw is mogelijk; Een berekening uit een ander gebouw kan overgenomen worden binnen hetzelfde project.
  3. Energie: Invoeren van resultaten van een energieprestatieberekening 
  4. Invullen van het thema milieu: ook de MPG-berekening wordt hier gemaakt.
  5. Overige thema’s verder invullen.
  6. Op basis van de resultaten een analyse maken te verbeteren onderwerpen en kiezen van mogelijke oplossingen om een duurzamer gebouw te realiseren. Het effect van andere keuzes is direct zichtbaar bij het invullen

 

Resultaat en handelingsperspectief

Per thema verschijnt een waardering op een schaal van 1 tot 10. Klik hier om aan de slag te gaan met GPR software.

Dit kennisproduct is geleverd door Chantal Spruit
De laatste update was op 16 April 2024 door Chantal Spruit
Als u vragen heeft, neem dan contact op.