Publication

Materiaalpaspoort

7 Dec 2023

Doel

 

Het doel van een materiaalpaspoort is het zorgen voor juiste data van materialen en gebouwen die op de juiste manier toegankelijk en beschikbaar is. Een paspoort wordt zeer bruikbaar geacht voor het garanderen van inzicht in de beschikbaarheid en de kwaliteit van de natuurlijk en technische objecten voor toekomstige generaties. Hierbij wordt gestreefd naar het minimaliseren van het gebruik van primaire grondstoffen en het minimaliseren van afval. Door een materialenpaspoort vast te leggen tijdens de realisatiefase van een project en het waarborgen van die informatie tijdens de gebruiksfase, is het mogelijk om tijdens de demontagefase gebruik te maken van de informatie uit het materialenpaspoort om materialen in te zetten voor hergebruik of een andere toepassing in plaats van het slopen van waardevolle materialen.

 

Deze tool is geschikt voor opdrachtgevers en -nemers om vanaf de uitvraagfase tot aan de realisatie het gebruik van de circulaire materialen vast te stellen en te sturen.

 

Benodigdheden

 

  • De  leidraad Paspoorten voor de Bouw
  • De Nationale milieudatabase waarin eigenschappen, toekomstscenario en herkomst van materialen te vinden zijn (zie tool 3) • Een tool waarin de materialen worden vastgelegd; bijvoorbeeld Madaster, BIM of Excel
  • Gebouweigenschappen, producteigenschappen van materialen door bijvoorbeeld op te halen bij leveranciers. Informatie over een product of certificaten zoals EPD of C2C kunnen hierbij helpen
  • Optioneel: Circulaire productcatalogus (zie tool 3 voor verschillende catalogi)
  • Optioneel: MPG-berekening voor een compleet overzicht van materialen en haar eigenschappen

 

Welke stappen moet ik doorlopen?

 

  1. Neem de leidraad paspoorten voor de bouw door om het juiste inzicht te krijgen in thema’s als: Doel en toepassingsgebied, paspoortvarianten en data & governance. 
  2. Bepaal het doel van het materiaalpaspoort voor het project in relatie tot de fase van het project. Is het een demontage project of zit het project nog in de productiefase? Inventariseer ook op welke schaal en welk detailniveau een materiaalpaspoort gewenst is.
  3. Bepaal de tool voor het waarborgen van het materialenpaspoort; BIM, Excel en Madaster zijn voorbeelden van software tools om materialen en haar data vast te leggen.
  4. Verzamelen van data en gegevens van de materialen in de gekozen software tool.
  5. Gegevens valideren aan de hand van de milieudatabase of bij een gespecialiseerd bedrijf. Let op: een producent kan over data beschikken van haar product, maar zolang een onafhankelijk bedrijf dit niet heeft beoordeeld, is de data niet gevalideerd.

 

Resultaat en handelingsperspectief

 

Een gestructureerd materialenpaspoort dat voor opdrachtgever en -nemer op elk gewenst moment beschikbaar is. Aan de hand van het materiaalpaspoort is het mogelijk om gedurende de levensfase van een gebouw inzicht te krijgen in het materiaalgebruik en hier bij demontage op in te spelen. Daarnaast kun je tijdens een project sturen op het juiste gebruik van materialen.

Dit kennisproduct is geleverd door typify
De laatste update was op 7 December 2023 door typify
Als u vragen heeft, neem dan contact op.