Publication

Virtuele inspiratietour Rotterdam: circulaire, duurzame voorbeeldprojecten

5 Dec 2023

We nemen we je tijdens de inspiratietour door de regio Rotterdam mee naar Buitenplaats Brienenoord en de Wolphaertstraat in Oud-Charlois. Tijdens onze inspiratietour in de Week van de Circulaire Economie bezoekt iCircl samen met Stichting Trace circulaire, inclusieve voorbeeldprojecten in de bouw in de diverse Cirkelsteden in Zuid-Holland. Ga je mee op tour? Bekijk hieronder de video’s van één van de vijf steden.

 

Doelgroep: Deze inspiratietour kan voorbeelden bieden voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers.



Wat kan ik ermee?

De inspiratietour neemt je mee langs circulaire voorbeeldprojecten, om te inspireren en ervaringen te delen. Na een kijkje achter de schermen en interviews met opdrachtgevers en ‘makers’, gingen we als afsluiting van de tour kort in gesprek met elkaar over de geleerde lessen van de verschillende projecten.

Lees hieronder de beschrijvingen per locatie uit de video:

Locatie 1

Buitenplaats Brienenoord

Op het eiland Brienenoord in de Maas heeft Buitenplaats Brienenoord een volledig zelf gebouwd circulair pand waar programma wordt gemaakt met en voor de stad. Sociale, culturele, culinaire, artistieke en educatieve activiteiten lopen daarbij door elkaar heen.

90% van het oude Kamphuis dat op het eiland stond, is hergebruikt (de oogstkaart zie je hierboven). De materialen en zelfs fundering van het oude gebouw zijn hergebruikt. Alleen het bevestigingsmateriaal, 5 houten spanten, de kolomschoenen en het glas in de kozijnen op de zuidgevel komen niet uit het voormalige Kamphuis.

Meer over de buitenplaats lees je op de website van Superuse Studios.
 

Locatie 2

De Wolphaertstraat

Wooncoöperatie Woonstad Rotterdam slaat de handen ineen met de bewoners van de Wolphaertstraat om 46 woningen en 6 ruimtes voor maatschappelijk gebruik ingrijpend te verbouwen. Zoveel mogelijk hergebruikte materialen en eigen ideeën en wensen van de bewoners zijn onderdeel van de renovatie. 

De bewoners zijn van grote invloed geweest op de positieve sfeer in de buurt en Woonstad Rotterdam deelt hun ambitie zoveel mogelijk circulair te bouwen. Daarom zijn de bewoners betrokken geweest in de keuze van de architect en aannemer. En zijn veel van hun wensen verwerkt in het ontwerp. Zoals ruimte om te wonen, te werken en activiteiten te organiseren in de buurt.

Met hulp van architect Superuse Studios en aannemer BIK bouw werkt de wooncoöperatie aan het waarmaken van die circulaire ambitie. In drie filmpjes op de website van Woonstad Rotterdam zie je hoe gebruikte materialen in tweede leven krijgen.