Publication

Virtuele inspiratietour Den Haag: circulaire, duurzame voorbeeldprojecten

5 Dec 2023

We nemen we je tijdens de inspiratietour door de regio Den Haag mee naar sociaal ecologisch woonproject Groene Mient en zie je hoe het Harting-Bank gebouw getransformeerd wordt tot De Titaan. Tijdens onze inspiratietour in de Week van de Circulaire Economie bezoekt iCircl samen met Stichting Trace circulaire, inclusieve voorbeeldprojecten in de bouw in de diverse Cirkelsteden in Zuid-Holland. Ga je mee op tour? Bekijk hieronder de video’s van één van de vijf steden.

 

Doelgroep: Deze inspiratietour kan voorbeelden bieden voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers.

Wat kan ik ermee?

De inspiratietour neemt je mee langs circulaire voorbeeldprojecten, om te inspireren en ervaringen te delen. Na een kijkje achter de schermen en interviews met opdrachtgevers en ‘makers’, gingen we als afsluiting van de tour kort in gesprek met elkaar over de geleerde lessen van de verschillende projecten.

Lees hieronder de beschrijvingen per locatie uit de video:

33 duurzame woningen in de Haagse Vruchtenbuurt

Het sociaal ecologisch woonproject Groene Mient bestaat uit 33 (particuliere) duurzame woningen aan de Mient in de Haagse Vruchtenbuurt. De woningen omringen een gezamenlijke  ecologische tuin, waarin ook een gemeenschappelijk gebouw als  ontmoetingsruimte.

Belangrijke onderdelen van de bouw van het project:

  • Zelfvoorziening van energie,
  • Gebruik van niet-fossiele brandstoffen,
  • Innovatieve technologie,
  • Natuurlijke en duurzame materialen,
  • Hergebruik van materialen en water,
  • Toegankelijke en flexibele woningen.

Opslag voor sigaretten wordt hotspot

De gemeente Den Haag heeft de ambitie om bedrijventerrein de Binckhorst weer op de kaart te zetten in de stad. Daarom wordt het Harting-Bank gebouw getransformeerd tot De Titaan, een hotspot voor startups en scale-ups. Het gebouw werd in 1964 ontworpen als opslagfaciliteit voor de Caballero-fabriek. De afgelopen jaren heeft Harting-Bank, een leverancier van zorghulpmiddelen, in het pand gezeten.

Bij de sloop is 70% van het pand afgebroken. De overige 30% blijft intact en wordt opnieuw gebruikt. Om de circulariteit te waarborgen, werkt Constructif (die zowel de sloop als bouw voor rekening neemt) met een gedetailleerde oogstlijst. Hierop staan alle materialen die ze kunnen hergebruiken bij de opbouw van het gebouw. Op de lijst staan onder andere de aanwezige stalen binnenkozijnen, een deel van de staalconstructie van het bestaande dak en de houten vloerbalken en houten binnenkozijnen.

Het staal van het dak zal ingezet worden rondom de nieuwe vide en als bar in de centrale hal. De houten balken en kozijnen worden verzaagd en komen terug als hekwerken langs vides en trappen. Zo komt het circulaire karakter van het pand straks duidelijk naar voren.

Om te kunnen voldoen aan de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) richtlijnen worden alle bestaande gevels aan de binnenkant geïsoleerd en de kozijnen vernieuwd. Het gehele gebouw wordt verwarmd door warmtepompen in combinatie met luchtverwarming en het dak en de dakrand worden voorzien van zonnepanelen.

Op de website van Braaksma & Roos Architectenbureau lees je meer over het ontwerp en Constructif vertelt meer over hoe ze de circulaire sloop en bouw aanpakken.