Publication

Laaghangend fruit voor in de GWW sector

5 Dec 2023

Zoek je een manier om circulaire kansen te implementeren maar heb je een gebrek aan medewerkers, een overvloed aan projecten in de wachtrij en daarmee een beperkt budget? Dan is een omvangrijk projectplan waarschijnlijk niet waar je op zit te wachten. Dat was het geval voor gemeente Leiderdorp. Circulariteit stond hoog op de agenda, maar hoe, wanneer en met welk geld? Daar gaven wij antwoord op.

Dit project:

  • Laat zien hoe je circulaire kansen kunt benutten door te kijken waar je vrijheid hebt voor implementatie
  • Fungeert als business case om dit direct in de praktijk te brengen met als voorbeeld de Simon Smitweg
  • Biedt een circulaire alternatieve productencatalogus met validatieprojecten
  • Laat zien hoe je inkoopt met de milieukosten indicator (bekijk ook het stappenplan van Pianoo)

Aandacht voor wat er niet toe doet

Onze prachtige groene vergezichten met gemoedelijke kernen, de enorme betrokkenheid van inwoners en verenigingen, de noeste arbeid en de hightech vindingen. Dat maakt Oude IJsselstreek dé plek om te leven, te maken We bekeken huidige ontwerpen en situaties om te bepalen welke onderdelen niet kritisch waren voor de planning, niet stonden voorgeschreven in handboeken en/of geen strikte kwaliteitseisen hadden. Door te kijken naar wat niet belangrijk was, wisten we waar de vrijheid voor circulaire implementatie lag.

Het LinkedIn netwerk van Cirkelstad bleek een goede plek om leveranciers van circulaire producten te vinden: via deze weg hebben we 10 producten weten te verwerken in ons rapport!

Voor Leiderdorp resulteerde dit in een lijst van vijftien onderdelen die potentieel circulair benaderd konden worden. We presenteerden hen een lijst met alternatieven. Deze producten en processen mochten niet meer kosten en geen langere levertijd hebben dan de reguliere producten.

We vonden meerdere projecten waar we direct circulariteit konden toepassen, zoals het geven van een aanvulling op het certificaat BRL SVMS-007 door circulariteit mee te nemen. Dit certificaat garandeert enerzijds transparantie over vrijkomende materialen, en vervolgens zicht op het correct verwerken van die materialen. Dat is stap 1. Stap 2 is veel van die materialen, zoals trottoirbanden, stoeptegels en opstuitbanden direct hergebruiken.

Afbeelding
Referentie laaghangend fruit