Publication

Handreiking Tenderen voor circulaire woningbouw op gebouw- en gebiedsschaal

5 Dec 2023

Tips en praktijkvoorbeelden voor gemeenten om via tenderen te sturen op een lage milieu-impact, in samenwerking met de markt. We staan in Nederland voor een enorme uitdaging om meer en sneller te gaan bouwen, en tegelijk een duurzaamheidsopgave te realiseren. En het moet ook nog haalbaar, betaalbaar en opschaalbaar zijn. Circulair bouwen biedt een oplossing, en is tegelijk een uitdaging. 

 

Doelgroep: Deze handreiking is ontwikkeld voor gemeenten, en met name relevant voor wethouders, projectleiders en inkopers van gemeenten, maar ook voor projectontwikkelaars, woningcorporaties, beleggers en bouwers.

 

Wat kan ik ermee?

Onze ervaring is dat gemeenten met grondposities, mits adequaat uitgevraagd, via tenders hoogwaardig kwalitatieve, duurzame en innovatieve woningbouw kunnen realiseren. Op basis van hun ervaringen en de voorbeeldprojecten heeft Merosch tien lessen en twintig tips opgesteld.

Gemeenten zijn belangrijk als opdrachtgevers voor woningbouwlocaties. Via een tenderprocedure kunnen zij marktpartijen kaders en randvoorwaarden voor duurzame gebiedsontwikkeling en circulair bouwen meegeven, een lage milieuprestatie-eis (MPG) stimuleren, en tegelijk de markt ruimte geven, uitdagen en de innovatiekracht van de bouwsector optimaal gebruiken. Naast circulariteit zijn er natuurlijk ook nog de nodige andere beleidsdoelen. Zoals de energietransitie, aardgasafkoppeling, biodiversiteit, klimaatadaptatie, CO2 en stikstof.

Deze handreiking laat zien dat circulair uitvragen met een lage MPG kan, dat gemeenten hier al ervaring mee opdoen, wat we van die voorbeelden kunnen leren en hoe gemeenten dat het beste kunnen aanpakken. Handige informatie voor wethouders, projectleiders en inkopers van gemeenten, maar ook voor projectontwikkelaars, woningcorporaties, beleggers en bouwers. Nu al werken met een lage MPG betekent ook een voorsprong voor de koplopers.

De handreiking biedt 10 lessen, 20 tips en 11 voorbeelden uit de huidige praktijk. Een mix van laagbouw en hoogbouw, grote en kleine gemeenten, en diverse inschrijvende marktpartijen. Die laten zien dat circulair bouwen leidt tot goede, comfortabele en mooie woningen. De ‘Handreiking Tenderen voor circulaire woningbouw’ is een uitgave van Transitieteam Circulaire Bouweconomie, ontwikkeld door Merosch in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Zie ook de samenvatting in de download.