Lunchlezing

Samenvatting; wat hebben we geleerd en hoe nu verder?

5 Dec 2023

Een samenvatting van de afgelopen weken: welke inzichten hebben we opgedaan, wat zijn de grootste lessen en hoe gaan we hiermee verder? Hoe zorgen we dat we echt stappen gaan maken in de biobased transitie en hoe kan jij daaraan bijdragen?

5 punten waar je vandaag al mee aan de slag kunt!

Jamaica gaf in deze sessie en samenvatting aan de hand van het natuurlijke proces van successie. Bij successie ontwikkelt de natuur zich in verschillende fasen tot een rijk ecosysteem. Zo begonnen wij in de biobased bouwen transitie met noodzaak en urgentie, die zich vertaalden naar pilots en voorbeeldprojecten, en daarna naar een groter draagvlak en kennisplatforms. De beginfase hebben we gepasseerd, en we bevinden ons in de pilotfase. Nu komt het groeien: de opschalingsfase. Dit omvat hoe we strategie gaan omzetten in beleid en processen. Biobased bouwen moet zijn weg gaan vinden naar weten regelgeving, aanbesteding- en inkoopprocessen, tools en labels en een netwerk wat kan leiden tot opschaling (bijv. het opleiden van vakmensen). Dit observerend, deelde Jamaica met ons de volgende lessen uit de afgelopen weken voordelunchlezingen over Biobased Bouwen:

1. In de “van pilot naar opschalingsfase”; denk altijd een stap vooruit over hoe je de lessen die je gaat opdoen door gaat geven.

En neem een stapje terug: welke lessen zijn er al beschikbaar waar ik al van kan leren. Zodat je verder bouwt.  

2. Breng de schaduwkosten in beeld:

Neem TCO als uitgangspunt omdat je totaalkosten dan nagenoeg gelijk zijn. Daarnaast, neem de milieukostenbesparingen mee. En tot slot: neem de eindgebruiker mee in het voortraject, want die heeft het meest baat bij de toegevoegde waarde. 

3. In onze transitiepaden bewegen we steeds meer van welvaart naar welzijn als een belangrijke indicator voor ons levensgeluk.

Ook willen we meer in balans leven met de planeet. Hier zijn verschillende meekoppelkansen voor biobased bouwen. Dan kun je de bouw het beste zien als middel, in plaats van als doel. Door biobased te bouwen dragen wij bij aan het in balans brengen.  

4. Een goed begin is het halve werk.

Zorg daarom voor een goede marktverkenning in het voortraject. Wat is er al mogelijk? Welke technieken zijn er voorhanden (in de regio)? En wat zijn de voordelen om te werken in bouwteams? Want uit de lezingenreeks bleek een bouwteam een gunstige samenwerkingsvorm is voor biobased bouwen. Steek dus voldoende tijd in het voortraject, dat heeft een gunstig effect op het verdere projectverloop.  

5. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. 

Bouw daarom aan een stevig netwerk. Bouw hierin op elkaar voort en sluit platformen op elkaar aan.

6. Meten is weten.

Momenteel laten de methodieken de voordelen van het toepassen van biobased producten, nog niet goed zien. Hier wordt dan ook hard aan gewerkt om deze beter in beeld te brengen. Zolang deze berekeningen nog niet voor handen zijn, blijf je gezond verst.

 

In deze sessie:

  • Deze lunchlezing vormt een samenvatting van de afgelopen 11 lezingen en maakt de serie compleet.
  • Jamaica den Heijer geeft een beknopte samenvatting en beschrijft 5 punten waar je vandaag al mee aan de slag kunt. [minuut 0.00 – 16.30]
  • Gertjan de Werk (Cirkelstad) gaat in gesprek met Anne Koning, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. [minuut 16.30 – 28.13]
  • In gesprek met Peter Fraanje van TNO en specialist op het gebied van biobased bouwen. [minuut 28.13 – 49.43]
  • Hoe nu verder na de lezingenreeks? [minuut 49.43 – 58.07]
  • Interesse in de biobased community? Meld je aan bij ons via contact of je lokale spinner.

Dit kennisproduct is geleverd door cirkelstad
De laatste update was op 5 December 2023 door cirkelstad
Als u vragen heeft, neem dan contact op.