Lunchlezing

Hoe geef je biobased bouwen een eerlijke kans?

5 Dec 2023

Er leven behoorlijk veel mythes over biobased bouwen, wat zijn de feiten? En hoe kun je echt aan de slag: waar vind je biobased oplossingen, en hoe weet je dat je hiermee een duurzame keuze maakt? In deze sessie gaan we in op het maken van de goede keuzes en het borgen in uitvragen.

 

Stimuleren van biobased materialen

Peter Oei | SIGN en Ministerie LNV
Algemene sessie, Instapniveau

In deze sessie:

  • Voorbeeld van samenwerking tussen glastuinbouw en ministerie: invullen van maatschappelijke opgaves met glastuinbouwoplossingen.
  • Wat zijn de opwaardeermogelijkheden van restromen?
  • Wat zijn de belemmeringen in de praktijk?
  • Praktijkvoorbeelden voor bouwen met reststromen.

 

 

Samenvatting van deze sessie

 

Peter Oei (SIGN en Ministerie LNV) vertelde in deze sessie over samenwerking van de glastuinbouw met het ministerie van LNV. Deze samenwerking komt samen in de Stichting Innovatie Glastuinbouw. Deze stichting heeft tot doel om maatschappelijke opgaves in te vullen met glastuinbouwoplossingen. Binnen de stichting is er een programma welke zich richt op circulariteit en dan met name kijkt naar de opwaardeermogelijkheden van reststromen. Globaal richten de LNV-doelen zich op kringlooplandbouw en natuur (bossenstrategie en natuurinclusief bouwen). De praktijk is echter weerbarstig. Veel biomassastromen worden verbrand, gecomposteerd of vergist. Het helpt ook niet mee dat fossiel nog altijd vaak goedkoper is. Daarnaast is er belemmerende regelgeving rond afval en grondstoffen. Voor ons beeld: er komt ongeveer 50-60 ton aan reststromen per ha vrij en er is ong. 5000 ha in de glastuinbouw. Deze reststromen bevatten 70-80% vocht. Houtskeletbouw is vaak duur, dus is bouwen met reststromen interessant. Peter gaf het voorbeeld van het bedrijf BB Block dat een bouwkundig systeem heeft toegepast met 75% paprikaknoest. Dit is bijvoorbeeld al een goedkoper alternatief voor cellulose-isolatie. Daarnaast liet Peter andere voorbeelden zien. Zoals gekweekte lampenkappen en een telefooncel van mycelium met als substraat 50% tomaten/paprika reststromen en hennep (de Mycell). Daarnaast zijn er verschillende Living Labs gemaakt. Zo kunnen bedrijven voor de voorbewerking van biomassa straks terecht bij het bedrijf Dijkshoorn Bleiswijk.  

Oproep van Peter aan opdrachtgevers: sluit je aan bij de Buyer Group biobased materialen (mail: janwillem@vdgroep.nl). Hier bekijkt Peter met een team dan of aanbestedingen al voldoende biobased uitvragen (naar wat al mogelijk is). Zo gaat er straks serieus geld naar biobased! 

 En een tip: kom elkaar tegen op de Innovatie Expo 2021 

 

Hoe geef je biobased bouwen een eerlijke kans

Jeroen Verberne | Copper8
Algemene sessie, Instapniveau

In deze sessie:

  • Biobased een eerlijke kans door milieu-indicaties: oproep om impact van biobased inzichtelijk te maken
  • Voorbeelden van beoordelingmethodieken die rekening houden met positieve impact
  • Praktijkvoorbeelden waar de kansen van circulair en biobased bouwen gecombineerd zijn

 

 

Samenvatting van deze sessie

 

Jeroen Verberne (Copper8) is adviseur en vertelde in deze sessie over hoe je biobased bouwen een eerlijke kans kan geven. De meeste biobased materialen hebben nog geen (goede) milieu-indicaties, terwijl dit juist kan helpen bij het aanbesteden. De oproep is dan ook: laten we het inzichtelijk maken wat de impact is van biobased materialen. In verschillende beoordelingsmethodieken wordt deze positieve impact van biobased materialen al meegenomen. Jeroen noemde als voorbeelden: natuurinclusief bouwen, biodiversiteit natuurpunten, en verschillende certificeringen. Daarnaast vertelde hij over zijn praktijk. Zo zijn de kantoren van Alliander en Waterschap Rijn en IJssel mooie voorbeelden waarin verschillende kansen zijn benut voor het toepassen van duurzame materialen. Biobased bouwen gaat dan ook heel goed samen met circulair bouwen. Deze twee combineren is dan ook een goed uitgangspunt voor komende bouwopgaven. 

Voor hulp bij circulair inkopen, kun je het naslagwerk van Copper 8 “Circulair Inkopen in 8 stappen” nalezen. Deze is beschikbaar via: https://www.copper8.com/wp-content/uploads/2019/02/E-book-Circulair-Inkopen-in-8-stappen-Copper8.pdf 

Voor meer informatie over Copper8: www.copper8.com 

 

Hoe geef je biobased bouwen een eerlijke kans

Crystal Ririassa | Rijksvastgoedbedrijf
Algemene sessie, Instapniveau

In deze sessie:

  • Inzicht in de rijksvastgoedportefuille: Welke doelen heeft de overheid gesteld aan circulariteit in 2030 en 2050?
  • Hoe zet het rijksvastgoedbedrijf learning by doing in? Bewustwording: het BLOEI instrument, ontwikkeld voor een gestructureerde keuze uit circulaire strategieën bij de projectstart.
  • Wat helpt er nog meer bij de bewustwording? Biobased spreekkamers uitgelicht

 

 

Samenvatting van deze sessie

 

Crystal Ririassa (Rijksvastgoedbedrijf) is programmamanager Koers circulair bij het Rijksvastgoedbedrijf Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) beheert een aanzienlijk en divers portfolio: van gevangenissen, overheidsgebouwen tot gronden. De portefeuillestrategie bestaat uit 13 thema’s, waaronder circulariteit, biodiversiteit maar ook productiviteit van werknemers. De doelen zijn om in 2030 alle rijkskantoren circulair te beheren, alle opdrachten circulair aan te besteden en 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken. In 2050 moet de portefeuille circulair zijn,  de energievoorziening volledig duurzaam en de vastgoedportefeuille CO2 neutraal zijn. De Koers van RVB is learning-by-doing op 7 actielijnen (waaronder inkoop, circulair beheer en KPI’s). Learning by doing wordt vertaald naar vastgoedhandelen,  functiegroepen en producten. Het uitvoeren van circulaire (leer)projecten gaat bij het RVB hand in hand met het inzetten op bewustwording. Crystal vertelt over het BLOEI instrument dat is ontwikkeld voor een gestructureerde keuze uit circulaire strategieën bij de projectstart.  Biobased bouwen is zo’n circulaire strategie. Wat ook bijdraagt aan bewustwording is de impactanalyse van NIBE over waar je in de grote materiaalstromen de meeste impact kan maken door biobased materialen toe te passen. Houtvezeldakisolatie is bijvoorbeeld milieuvriendelijker dan steenwoldakisolatie. Ook het winnen en het meedoen aan prijsvragen helpt ook de bewustwording over biobased te vergroten, evenals het uitvoeren van voorbeeldprojecten. Hier noemde Crystal het project biobased spreekkamers als voorbeeld. Het RVB heeft de Innovatieagenda 2020-2023, waar de 5 belangrijkste innovatieopgaven in staan beschreven. De inzet is hier om in deze opgaven van pilot, naar schaalbaar voorstel naar succesvolle implementatie te gaan. Dus meer projecten uitvoeren, leren en kennis delen. Crystal denkt dat het beter inzichtelijk maken van   de kosten en baten van biobased, bijvoorbeeld op het vlak van gezondheid, een boost gaat geven aan deze ontwikkeling.      

www.rijksvastgoedbedrijf.nl

Dit kennisproduct is geleverd door cirkelstad
De laatste update was op 5 December 2023 door cirkelstad
Als u vragen heeft, neem dan contact op.