Lunchlezing

Een blik in de toekomst, bouwen met schimmels!

5 Dec 2023

Naast biobased reststromen en hout zien we een andere grote ontwikkelingen opkomen: bouwen met schimmels. Hoe ziet de wereld eruit als we dit als bouwproduct omarmen, wat is er mogelijk en wat zijn de voor- en nadelen van werken met schimmels?

 

 

De wereld beschimmelt!

Han Wösten | Universiteit Utrecht
Verdiepingssessie 2, Instapniveau

In deze sessie:

  • Leer over de toekomstdroom van bouwen met schimmels. Een kleine les biologie van de schimmel en de mogelijkheden van dit organisme.
  • Hoe gebruik je de reststromen van champignons in je voordeel tot een mycelium composiet?
  • Wat voor materiaal kun je maken van biobased schimmels?
  • Voordelen van schimmels als biobased materiaal: brandveiligheid en isolatie.

 

 

Samenvatting van deze sessie

 

Han Wösten (Universiteit Utrecht) heeft een mooie toekomstdroom: bouwmarkten vol met bouwproducten gemaakt van schimmels. Hierop neemt hij ons mee in de wereld van schimmels. Paddenstoelen zijn slechts de voortplantingsorganen van de schimmel. Hieronder zitten hele netwerken van schimmeldraden, die ooit uit sporen zijn gegroeid. Ze maken een 3D netwerk van een soort lij en touw tegelijkertijd. Ze vormen zulke grote netwerken dat alle schimmels bij elkaar het grootste organismen op aarde vormen. Schimmels creëren reststromen. In champignonindustrie bijvoorbeeld, levert 1 kg paddenstoel gemiddeld een reststroom van 5 kg afval (champost). Daarbij kunnen schimmels ook groeien op reststromen. Je kunt schimmels op een substraat laten doorgroeien tot een mycelium composiet. Zo kun je er dan biobased materialen van maken. Die zijn ook nog eens niet erg brandbaar, doordat schimmels voor een groot gedeelte uit chitine bestaan. Zo kan je er geluidsisolatie van maken. En als je het substraat gaat persen dan komt er een soort lijm vrij, waardoor je richting houtachtige/baksteenachtige materialen kan gaan. Als substraat kun je reststromen gebruiken zoals riet en cellulose uit de waterzuivering. Die worden dan op hun beurt aan de juiste schimmel gematcht. De combinatie van schimmel, substraat en nabehandeling maken de uiteindelijke eigenschappen van het materiaal. Op dit moment hebben ze bij de Universiteit Utrecht combinaties gemaakt van substraat en mycelium die de mechanische eigenschappen hebben van polymeren, natuurlijke materialen, schuimen en elastomeren.  

 

 

Wonen in een levend huis

Bob Hendrikx | Loop Biotech
Verdiepingssessie 2, Instapniveau

In deze sessie:

  • Hoe kunnen we naar een wereld toe waarin de mens iets toevoegt aan de natuur?
  • Hoe werkt het proces van mycelium naar product? Een skyscraper van mycelium, is dat realistisch?
  • Een levend huis als pilot. Wat is er mogelijk als je mycelium vrijelijk zijn werk laat doen?

 

 

Samenvatting van deze sessie

 

Bob houdt zich bezig met de relatie tussen de mens en natuur. Hoe kunnen we naar een wereld toe waarin de mens iets toevoegt aan de natuur. Nu zijn we eerder parasitair bezig. Daarom zouden we met levende wezens samen moeten werken. Bob legt het proces uit van mycelium naar product. Je maakt het substraat en ejaculeert het met een mycelium stukje. Dan stop je deze in een mal en breng je het op temperatuur. Het mycelium is eigenlijk bezig om constant substraat af te breken. Dat willen ze continu doen. Laat je ze dit vrijelijk doen, dan maak je een levend huis. Een skyscraper van mycelium, is dat realistisch? Bob heeft al een pilot gestart: een levend huis. Met sensoren in het mycelium weet je dan wanneer je deze moet voeden. Dit jaar wordt er eentje gebouwd, waar iemand gaat wonen. Waar is mycelium goed in? In opeten! Dus waarom geen levende doodskisten van mycelium. Zo vervuilen we de aarde niet. En door het levende mycelium kan de biodiversiteit dan weer toenemen. Zo worden we weer onderdeel van het bos. De boodschap van Bob: denk als een organisme.  

Bob is nog op zoek naar partners voor zijn levend huis? Contact hem. Zie voor meer: www.bobhendrikx.com 

 

Een groeiend paviljoen van schimmels

Pascal Leboucq | Biobased Creations
Verdiepingssessie 2, Instapniveau

In deze sessie:

  • Vorm en de USPs van mycelium als bouwmateriaal. Growing Pavilion op de Dutch Design Week als voorbeeld.
  • Leer meer over de open-source innovatie om opereren vanuit netwerken en grootschalig samenwerken te stimuleren.
  • Hoe kun je met storytelling en esthetiek mensen overtuigen? Exploded View als voorbeeld

 

 

Samenvatting van deze sessie

 

Pascal Leboucq, (Biobased Creations) is ontwerper bij een collectief van makers die biobased materialen maken en daarbij een storytelling actief meenemen. Er zijn in Nederland heel veel innovaties, maar vaak op te kleine schaal. Hoe kunnen we dat aanjagen, in de bouwwereld? Het voordeel van mycelium is bijvoorbeeld dat je het meteen in de juiste vorm kan laten groeien. Bij de meeste bouwmaterialen doe je dat pas in de nabewerking. Daarnaast zie je de mycelium ook in het bouwmateriaal, wat een zekere schoonheid heeft. Deze kun je dan ook benutten en het tot unique selling point maken van het product. Dat het getoond wordt in het design. Vanuit die gedachte is het Growing Pavilion op de Dutch Design Week ontstaan. Een mycelium is een oneindig mechanisme, dat wilden ze laten zien. Het substraat werd gemaakt van reststromen. Mycelium leert ons ook dat we meer vanuit netwerken moeten opereren om biobased producten als bouwproduct te gaan gebruiken. Daarnaast is een belangrijk deel van het werk wat zij maken open-source innovatie, zodat we samen sneller kunnen innoveren. Daarnaast is bewustwording door storytelling is heel belangrijk. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn om een paspoort te maken van waar de materialen vandaan komen. Ook met esthetiek overtuig je de mensen. Vanuit het paviljoen is het project Exploded View ontstaan. In een maquette van een huis zijn allemaal biobased materialen toegepast. Deze hebben nog een duwtje nodig, ofwel aannemers moeten ze gaan toepassen, ofwel opschaling van productie, ofwel nog wat R&D nodig. Volgend jaar staat het huis van Exploded View op de Dutch Design Week 

Meer informatie? Mail naar info@biobasedcreations.com  

Dit kennisproduct is geleverd door cirkelstad
De laatste update was op 5 December 2023 door cirkelstad
Als u vragen heeft, neem dan contact op.