Lunchlezing

De gebruiker en de beoogde impact centraal

5 Dec 2023

Wat is de ervaring ten opzichte van tradioneel bouwen, en haalt biobased bouwen de impact die we vooraf beogen? Wat zijn de ervaringen van eindgebruikers, merken zij verschil? Met andere woorden: zijn biobased materialen echt beter dan traditionele materialen?

 

 

De eindgebruiker centraal

Raoul Vleugels | Werkstatt
Marktdialoog, Instapniveau

In deze sessie:

  • Leer over het verschil in co2 opslag in houtbouw vs. uitstoot in traditionele bouw.
  • Ervaringen met kalkhennep en het realiseren van constante luchtvochtigheid.
  • Het verschil tussen particuliere marketing en de realiteit: welwillendheid maar weinig inspraak.
  • Ontdek een nieuwe financieringsvorm, COÖP: collectief eigenaarsschap van een woongebouw

 

 

Samenvatting van deze sessie

Raoul Vleugels (Werkstatt) is architect bij Werkstatt. Hij heeft berekend dat als wij 1 miljoen huizen gaan produceren in Nederland met houtbouw, we daarmee 100 Megaton CO2 kunnen opslaan. Maken we ze traditioneel, dan stoten we 55 Megaton CO2 uit. Bij Werkstatt hanteren ze dan ook dampopen bouwen met hout, als strategie. De opdrachtgevers zijn vaak particulieren. Roaoul liet een voorbeeld zien van een huis met kalkhennep. Dit hadden ze niet eerder gedaan. Het resulteerde in een huis met een heel fijn binnenklimaat, met een constante luchtvochtigheid. De marketing van gezondheid- en milieuvoordelen overtuigt dan ook menig particulier. De realiteit is echter dat de meeste mensen kopen van projectontwikkelaars en dus weinig inspraak kennen. Projectontwikkelaars zouden dan ook moeten investeren in een goede schil. Wat in Raouls ervaring het beste werkt, is vanaf het begin van een project inzetten op houtbouw. Dan kunnen intensieve sessies met de eindgebruiker noodzakelijk zijn. Raoul vertelt ook over een nieuwe vorm van eigenaarschap: de COÖP. Hierin wordt een groep mensen collectief eigenaar van een woongebouw. Dit is een nieuwe financieringsvorm die het mogelijk maakt om echt in te zetten op betaalbaar, sociaal en gezond wonen. Want als de bewoner de beslissingen mag nemen, maak je andere beslissingen.  En zo kun je op grote schaal (100+) binnenstedelijk bouwen, liet hij zien met het project van het Eindhovenswoongenootschap.   

Meer informatie? www.werkstatt.nu en voor COÖP inspiratie, kijk op: www.heteindhovenswoongenootschap.nl 

 

Samenwerken met de eindgebruiker

Gert-Jan Siepel | Brikawood NL
Marktdialoog, Instapniveau

In deze sessie:

  • Brikawood: een bouwsysteem dat zonder spijkers, schroeven en folies in elkaar kan. Wat zijn de voordelen?
  • Hoe draagt dit systeem bij aan sociale cohesie?
  • Hoe werkt een systeem zonder lijm en afvalstromen?

 

Samenvatting van deze sessie

Gert-Jan Siepel (Brikawood NL) vertelde in deze sessie over het bouwsysteem Brikawood. Brikawood is een bouwsysteem dat zonder spijkers, schroeven en folies in elkaar kan. Het is een soort lego op de bouwplaats, gemaakt van Douglas spar hout. Het is superieur over houtskeletbouw op het gebied van structurele stabiliteit. Het is al een proof-of-concept: het systeem is gepatenteerd en toegepast op ruim 100 woningen in Frankrijk. Het is systeem is flexibel, betaalbaar en eenvoudig. Je hebt dus ook geen gespecialiseerde arbeid nodig, want je kan mensen zelf laten mee bouwen. Dit zorgt dan ook nog eens voor sociale cohesie en lagere kosten. Daarnaast is het echt duurzaam. Zo wordt er geen lijm toegepast en zijn er geen afvalstromen. De reststroom houtschaafsel uit het productieproces wordt namelijk gebruikt voor de isolatie. Zo leen je als het ware materiaal uit de natuur.  Al met al, vormt het bouwsysteem een goede basis voor een passief huis, vanwege de goede isolatie en kierdichtheid.  

Meer informatie? www.brikawoodnl.com. Voor contact en vragen: gert-jan@brikawoodnl.com 

 

Gebruikservaringen van biobased producten

Victor Franke | Ekotex
Marktdialoog, Instapniveau

In deze sessie:

  • De unieke posititie van circulaire wandverf, wat zijn de voordelen?
  • Praktijkvoorbeelden dat gezondheid verkoopt.
  • Hoe rendabel zijn gezonde kantoren? Impact op kosten, ziekteverzuim, en werkprestatie

 

 

Samenvatting van deze sessie

Victor Franke (Ekotex) heeft een circulaire verf voor wandafwerking op de markt gebracht. Hij vertelde in deze sessie dat dat hard nodig is, want in een traditionele verf worden geen duurzame stoffen gebruikt. Zo zit er in 10 liter traditionele wandverf, gemiddeld 3 liter olie (als bijv. bindmiddel en vulstof). En dus biedt hij gezonde behang- en verfsystemen. De wandverf is geheel onschadelijk (ook zonder titaandioxide). De verf bespaart 8,5 kg CO2/kg en neemt ook nog eens CO2 op tijdens het drogen. Wat is nu de business case voor het toepassen van een dergelijke circulaire wandverf? Gezondheid verkoopt! Victor noemt als illustratie hiervoor de renovatie van een stadkantoor. Wat blijkt? Gezonde kantoren renderen. Zo kun je hiermee de personeelskosten naar beneden brengen (2-3%), is er 35% minder ziekteverzuim, is er 6% hogere werkprestatie en is er een hoger tevredenheid onder werknemers. En als kers op de taart, wilden huurders zelfs meer betalen voor de huur.  

Voor meer inzichten in de gezondheidsvoordelen van het toepassen van biobased zie: www.healthybuildingnetwork.com. Voor meer informatie over de gezonde wand- en behangsystemen, zie www.graphenstone-benelux.com

Dit kennisproduct is geleverd door cirkelstad
De laatste update was op 5 December 2023 door cirkelstad
Als u vragen heeft, neem dan contact op.