Waarom circulair bouwen?

De bouwsector gebruikt bijna de helft van de Nederlandse materiaalvraag en is verantwoordelijk voor meer dan 10% van de nationale CO2-uitstoot. Ons antwoord? Nederland circulair in 2050! Sterker nog, daar is het huidige rijksbeleid op gericht, om de aarde naar de toekomst niet meer uit te putten dan dat het aan kan. Een duidelijk doel met aanpak voor de sectoren van wonen, kantoren, wegverhardingen, viaducten en bruggen.

 

Wat is het? “Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Bouwen op een wijze die economisch verantwoord is en bijdraagt aan het welzijn van mens en dier. Hier en daar, nu en later.” [Bron: Transitieteam Circulaire Bouweconomie]

 

Een eenduidige taal

Jarenlange ervaring met (pilot)projecten laat zien dat circulair bouwen kan. Om op te schalen is een ‘level playing field’ nodig. Een eenduidige taal waarmee zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers weten waar zij aan toe zijn is cruciaal. Anders blijven we naast elkaar pilotten en het wiel opnieuw uitvinden. Juist door opdrachtgevers en opdrachtnemers is het initiatief genomen om een eenduidige taal voor circulair bouwen op te stellen: Het Nieuwe Normaal.

 

Wat is Het Nieuwe Normaal?

Met Het Nieuwe Normaal (HNN) introduceren we een nieuwe, gedragen standaard voor circulair bouwen met haalbare én ambitieuze prestaties voor Gebouw, Infra en Gebied. Het HNN-raamwerk staat hierin centraal, de focus ligt op de omgang met materialen. Met onze methode kijken we integraler. Lees hierover meer op www.hetnieuwenormaal.nl.

 

Het Nieuwe Normaal-raamwerk

Het HNN-raamwerk bestaat uit drie thema’s die gezamenlijk een circulair project typeren. Het eerste thema gaat over de totale milieu-impact van jouw project. Het tweede thema gaat over de te maken keuzes in het materiaalgebruik. Het derde thema gaat over het ontwerp met een zo groot mogelijk waardebehoud. De thema’s zijn vervolgens uitgewerkt naar indicatoren waarmee de circulariteit van een project vastgesteld kan worden.

· Milieu-impact. Het thema gaat in op de totale milieu-impact, de CO2-uitstoot en de CO2-opslag van materialen.

· Materiaalgebruik. Het thema gaat in op de herkomst van materialen, het aandeel gezonde materialen en de omgang met restmaterialen tijdens de bouw.

· Waardebehoud. Het thema gaat in op het adaptief vermogen, de losmaakbaarheid en hergebruikpotentie.

 

Meer informatie over Gebied

Gebied